marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Tarta korzenna z owocami leśnymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Dzień Dziecka już niebawem,więc pora wymyślić kilka prezentów kulinarnych na kinder-party.Przysmaki poprawią humor,nawet w deszczowy dzień.

Tarta korzenna z owocami leśnymi

Składniki:

Tarta korzenna z owocami leśnymi

 

  • Ciasto kruche:
  • 200 g.mąki pszennej tortowej,
  • 150 g. margaryny lub masła,
  • 3-4 żółtka,
  • 1/2 szklanki cukru brązowego,
  • kartonik śmietanki 30%,
  • łyżeczka przyprawy korzennej do ciast i pierników,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do blachy,
  • 50 g.mrożonych lub świeżych owoców leśnych mieszanych.

Sposób przygotowania:

Tarta korzenna z owocami leśnymi
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę i posiekać z niecałą kostką miękkiego masła lub margaryny. Zsunąć na stosik, zrobić dołek i wbić żółtka oddzielone od białek, dodać cukier brązowy, przyprawę korzenną, śmietanki tyle, ile zabierze ciasto. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę. Schłodzić z pół godziny w lodówce, Blachę do tartej natłuśc- -ić, piekarnik nagrzać do 200 st. C. Owoce rozmrozić i odsączyć, by ciasto nie przesiąkło wilgocią. Ciasto wyjąć i rozwałkować, a potem wylepić nim blaszkę, zalepiając szczególnie na brzegach blaszki. Wstawić na 25 min. do gorącego piekarnika, pilnując czasu pieczenia. Po upieczeniu wyjąć, przestudzić i dekorować wierzch tartej owocami. Kroić i podawać na talerzykach deserowych.