Tarta marchewkowa

Przepis poleca Katarzyna Jaszczyk-Górska, która prowadzi warsztaty gotowania według Pięciu Przemian.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Tarta marchewkowa
O Ogień
Z Ziemia
M Metal
W Woda
Składniki dodajemy w podanej kolejności mieszając potrawę po dodaniu składników danej przemiany i odczekując dłuższą chwilę.


Ciasto:
wsypać do miski:
O szczyptę kurkumy
Z 1 szkl. mąki razowej orkiszowej i 1 szkl. mąki amarantusowej
dodać:
0,5 szkl. oliwy z oliwek
Mszczyptę imbiru
W0,5 szkl. zimnej wody
1 łyżeczkę soli

wymieszać i zagnieść ciasto, wyłożyć dużą wysmarowaną oliwą formę do tarty

Piec ok. 15 min w 180 C

Farsz:

pokroić: 1-2 cebule w półplasterki

4 marchwie zetrzeć na tarce

na rozgrzaną patelnię:

O wlać łyżkę gorącej wody
Z dodać 2 łyżki oliwy
M cebulę i podsmażyć parę minut ( wraca do Ziemi )
Zdodać marchew
Mpieprz, gałka, kolendra
W dolać odrobinę zimnej wody, posolić
D dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego
O dodać dużo tymianku

Ubić 4 jajka, dodać pieprz i sól, wystudzony farsz i natke lub kolendrę.
Farsz wyłożyć na upieczoną tartę.


Piec ok. 20 minut w 180 C.

Na zdjęciu – w wersji udekorowanej przez moją córkę na przyjęcie dla dzieci.