Tarta marchwiowa
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Pyszne tarty

Lady Marmolada - Przepis na: Tarta marchwiowa offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 1098
Tarta marchwiowa
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Tarta marchwiowa


trudność: łatwe
czas:

Tarta marchwiowa - SKŁADNIKI:

  • 1 kg małych marchewek
  • 25 dag mąki
  • 6 jajek
  • 12 dag masła, pokrojonego
  • 250 ml śmietany
  • 50 ml kremówki
  • ½ łyżeczki głaki muszkatołowej
  • Ziarenka Smaku
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól

Tarta marchwiowa - PRZYGOTOWANIE:

Aby przygotować pyszną tartę marchwiową należy z mąki, 1 jajka, masła, szczypty soli i cukru wyrobić ciasto, rozwałkować , wylepić nim wysmarowaną masłem formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawic do lodówki na 50 minut. Marchewkę gotowac przez 10 minut w lekko osolonej wodzie, wyjąć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Śmietanę i kremówkę wymieszać z pozostałymi jajkami, odrobiną Ziarenek, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na cieście ułożyć marchewki, zalać śmietaną z jajkami i piec przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Tarta marchwiowa  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Warzywa
Pasztet jaglano-dyniowy Naleśnikowy tort z mięsem i szpinakiem Mini roladki z grillowaną dynią i serem
Sałatka dyniowo-owocowa Dyniowo- pieczarkowy kociołek z kiełbasą Cukiniowe placuszki
 Drobiowy gulasz z dynią i fasolką Kotleciki z kaszy i dyni Marchewkowa tarta
Makaron spaghetti z pesto i słonecznikiem Pierś z kurczaka nadziewana sałatą i pomidorkami Kurczak zapiekany z warzywami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane