AniaHania

AniaHania

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Tarta mięsna z bakłażanem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Do tej pory przygotowywałam bakłażany faszerowane, dziś postanowiłam użyć ich jako składnika do tarty. Jak najbardziej polecam, bo tarta smakuje fantastycznie.

Tarta mięsna z bakłażanem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta mięsna z bakłażanem

Na ciasto

  • 225 g mąki
  • pół łyżeczki soli
  • 100 g schłodzonego masła
  • 6 łyżek zimnej wody

dodatkowo

Sposób przygotowania:

Tarta mięsna z bakłażanem
Filety z kurczaka umyłam, pokroiłam w małą kostkę i wrzuciłam do miski. Dodałam przyprawy: sól ziołową, paprykę słodką, pieprz cytrynowy, czosnek staropolski oraz przyprawę 5 smaków. Wszystko razem wymieszałam i odstawiłam na chwilę. Następnie usmażyłam mięso, dodałam odrobinę pasty curry.

Składniki na ciasto posiekałam i szybko zagniotłam. Ciasto zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki.

W tym czasie zajęłam się przygotowaniem bakłażana. Umyłam bakłażana, pokroiłam w plastry i oprószyłam solą.

Na patelni rozgrzałam oliwę i przesmażyłam każdy plaster z obu stron przez około minutę. Ciasto wyjęłam z lodówki, rozwałkowałam i wyłożyłam nim formę do tarty.

Ciasto nakłułam widelcem. Wyłożyłam na nie kawałki usmażonego mięsa, pomidora pokrojonego w plastry i wszystko zalałam masą jajeczną ( jajka wymieszane ze śmietaną przyprawione solą i pieprzem). Na to wszystko wyłożyłam plastry bakłażana i posypałam startym, żółtym serem.

Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.P



Tarta mięsna z bakłażanem
pyszna zarówno na zimno jak i na gorąco.

Tagi:

dania warzywa