Ana S

Ana S

Kucharz
[Przepisów: 1]

Tarta mięsno - poomidorowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Gdy zostanie nam trochę pieczeni, możemy ją wykorzystać do takiej tarty :)

Tarta mięsno - poomidorowa

Składniki:

Tarta mięsno - poomidorowa

 

  • Ciasto:
  • 10 dag masła
  • 25 dag mąki orkiszowej pęłnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżka oliwy

 

  • Farsz:
  • kilka plastrów pieczonego mięsa, np. schabu ze śliwkami
  • słoik sosu pomidorowego
  • tymianek
  • jajko
  • starty żółty ser do posypania
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

 

  • Sos jogurtowy:
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • szczypta suszonego czosnku, sól, pieprz
  • garść natki pietruszki
  • piórko szczypiorku
  • 1/4 średniej cebuli

Sposób przygotowania:

Tarta mięsno - poomidorowa
 Ciasto: składniki zagniatamy z 1/4 szklanki wody. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (średnica 23 cm), formując nieco wyższy brzeg. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni C.



Sos jogurtowy: składniki miksujemy. Schładzamy.



Farsz: sos pomidorowy mieszamy z jajkiem i jogurtem. Mięso (razem ze śliwkami) miksujemy z tymiankiem. Na podpieczone ciasto wykładamy warstwę mięsną, zalewamy sosem pomidorowym. Posypujemy żółtym serem. Tarte zapiekamy 15 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C.