Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta mirabelkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kwaskowa tarta z mirabelkami.

Tarta mirabelkowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tarta mirabelkowa

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta mirabelkowa
Składniki ciasta szybko zagnieść, zafoliować i włożyć do lodówki (ja wstawiłam na całą noc). Śliwki mirabelki umyć, oczyscić, usunać pestki i pokroić na połówki. Mirabelki przełożyć do miski i zasypać ok. 4 łyżkami cukru (moje były bardzo kwaśne). Ciasto rozwłakować podsypując je mąką, przełożyć do dużej foremki do tarty,wyrównać i obsypać powierzchnię bułką tartą. Wyłożyć śliwki tworząc rozetę. Ciasto piec ok. 60 min. w 180st. C. ewentualnie obsypać cukrem pudrem po upieczeniu.
Tarta mirabelkowa
Formę do tarty wyłożyć ciastem, następnie posypać bułką.
Tarta mirabelkowa
Na cieście rozłożyc połówki mirabelek...
Tarta mirabelkowa
Ciasto po upieczeniu posypać cukrem pudrem dla wyrównania kwaśnego smaku.

Tagi:

ciasto tarta