grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 233]

Tarta na francuskim cieście z sosem mornay

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tarta na francuskim cieście z warzywnymi rulonikami z marchwi i cukinii, zapiekana w delikatnym, śmietanowym sosie mornay z dodatkiem sera emmentaler.

Tarta na francuskim cieście z sosem mornay

Składniki:

Tarta na francuskim cieście z sosem mornay

Tarta

Sos mornay

Sposób przygotowania:

Tarta na francuskim cieście z sosem mornay

Przygotowanie sosu mornay

Przygotowanie sosu mornay rozpoczynamy od zrobienia zasmażki. W dużym szerokim garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy.


Do zasmażki stopniowo dolewamy letnie ale nie gorące mleko. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos gotujemy ok. 5 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.


W miseczce mieszamy śmietanę z żółtkiem i powoli dodajemy do gotującego się sosu, nie przestając mieszania.
Na koniec dosypujemy potarkowany ser i na małym ogniu gotujemy kolejne 5 minut. Sos odstawiamy do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając, aby nie powstał "kożuch".

Przygotowanie warzyw

Tarta na francuskim cieście z sosem mornay
Z warzyw wykrawamy pionowe plasterki przy pomocy obieraczki do marchwi.

Warzywa dokładnie myjemy, osuszamy i oczyszczamy.


Z marchwi i cukinii wykrawamy cienkie podłużne plasterki.

Przygotowanie tarty

Tarta na francuskim cieście z sosem mornay
Upieczona tarta powinna być złocista z zewnątrz i kremowa w środku.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Z marchwi i cukinii formujemy ruloniki, na plaster marchwi nakładając plaster cukinii.
Na ciasto francuskie wylewamy sos mornay. Na sosie układamy ruloniki z warzyw, które smarujemy oliwą z oliwek.
Tartę pieczemy ok. 40-50 minut.