grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 232]

Tarta na krakersach z pomidorami, bez pieczenia

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wytrawna tarta na spodzie z krakersów, udekorowana kremem z jogurtu greckiego z suszonymi pomidorami, oliwkami oraz kolorowymi pomidorami i listkami bazylii jest idealna na letnie upały, ponieważ nie wymaga pieczenia.

Tarta na krakersach z pomidorami, bez pieczenia

Składniki:

Tarta na krakersach z pomidorami, bez pieczenia

Tarta

  • 250 g krakersów
  • 150 g masła
  • 1 łyżka suszonego oregano

Krem jogurtowy

Dekoracja

Sposób przygotowania:

Tarta na krakersach z pomidorami, bez pieczenia

Przygotowanie ciasta z krakersów

Tarta na krakersach z pomidorami, bez pieczenia
Ciasto krakersowe schładzamy w lodówce ok. 1-2 godziny.

Przygotowanie ciasta z krakersów rozpoczynamy od rozpuszczenia masła.
Krakersy rozdrabniamy na piasek, następnie mieszamy z rozpuszczonym masłem i 1 łyżką suszonego oregano.
Ciasto z krakersów wykładamy do formy o średnicy 28 cm, wyrównujemy wierzch.

Przygotowanie kremu jogurtowego

Tarta na krakersach z pomidorami, bez pieczenia
Po przygotowaniu krem schładzamy ok. 30 minut.

Dobrze schłodzony jogurt grecki przekładamy do miski, dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory, zielone i czarne oliwki oraz ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę.

Krem jogurtowy doprawiamy solą i pieprzem. Krem mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Dekoracja tarty

Pomidory bawole serce kroimy na plastry, żółte pomidorki na połówki. Krem jogurtowy wykładamy na spód tarty. Tartę dekorujemy pomidorami oraz listkami bazylii.