marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Tarta na spodzie ze skwarek i orzechów włoskich

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Ta tarta będzie na spodzie mieszanym tj. skwarkowo-orzechowym, po za tym ciasto będzie tak samo kruche jak w poprzednie tarte. Od nas samych zależy, co damy na nadzienie-ja dam fetę lub kozi ser, plus kratka z pasków ciasta na wierzch.

Tarta na spodzie ze skwarek i orzechów włoskich

Składniki:

Tarta na spodzie ze skwarek i orzechów włoskich

  • 200 g.mąki pszennej,
  • kostka tłuszczu,
  • 4 ugotowane żółtka,
  • pudełko kwaśnej śmietany,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1-2 łyżeczki soli.
  • Spód:
  • 35 dag.skwarek wieprzowych zmielonych,
  • 15 dag.orzechów włoskich siekanych.
  • 1 żółtko,
  • 8 g.mąki pszennej,
  • 10 dag. masła,
  • 1/2 opakowania sera fety lub jedno całe serka koziego,
  • białko do posmarowania.

Sposób przygotowania:

Tarta na spodzie ze skwarek i orzechów włoskich
Składniki na kruche ciasto czyli przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, kostkę tłuszczu, śmietanę kwaśną, ugotowane żółtka i łyżeczkę soli wyrobić i zagnieść oraz zapakować i schłodzić przez godzinę w lodówce. Skwarki wieprzowe po stopionej słoninie wyjąć, odsączyć i zemleć w maszynce z sitkiem o średnich oczkach. Orzechy włoskie utłuc, a zawartość posiekać drobno na desce, trzymając oburącz nóż.

Blaszkę do tartej natłuścić lekko, wyłożyć warstewką zmielonych skwarek zmieszanych z orzechami siekanymi. Ciasto wyjąć i rozwałkować oraz wylepić nim skwarkowo-orzechowy spód i nakłuć widelcem powierzchnię ciasta.

Ser kozi lub fetę pokroić na kostkę i wyłożyć na wierzch ciasta. Dodatkowo zagnieść trochę mąki, masła i żółtko świeże w kulkę, rozwałkować niezbyt cienko, pokroić radełkiem ząbkowanym. Paski z ciasta zalepić na wierzch serowego nadzienia tworząc kratkę. Posmarować lekko białkiem na pędzelku paski ciasta.

Nagrzać piekarnik do 200 st. C i do gorącego wstawić tartą na 30-35 min. Po upieczeniu wyjąć, piekarnik wyłączyć i odwietrzyć, a placek pokroić na 6-8 porcji. Podawać na kolację.

pieczenie

1. Wyrobić i zagnieść składniki na kruche ciasto,a potem schłodzić.
2. Słoninę na skwarki stopić, a skwarki odsączyć i zemleć. Orzechy utłuc i posiekać drobno i przemieszać ze skwarkami. Wyłożyć nimi spód blaszki.
3. Wylepić dodatkowy spód ciastem, dodać kostki serowe z fety lub kozi ser. Potem zrobić kratkę z ciasta i zakryć nadzienie. Posmarować białkiem i do piekarnika włożyć na 30 min.
4.Pokroić i podawać.


Tagi:

sery ser tarta