akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Tarta orzechowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepis znaleziony na blogu Domowa cookierenka Agi. Krucha tarta orzechowa z dżemem z czarnej porzeczki. Jedna z lepszych jakie robiłam :) Polecam!

Tarta orzechowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta orzechowa

 

 

 

  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Tarta orzechowa
1. Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Owinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 30-60 minut (lub dłużej). 2. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm. Przełożyć je do formy o średnicy 26-29 cm. wysmarowanej masłem. Spód ciasta posmarować dżemem z czarnej porzeczki. 3. Nadzienie: Jajka, białko i cukrem ubić mikserem do puszystości. Wlać olej, ekstrakt, syrop i orzechy, wszystko dobrze wymieszać. Nadzienie wyłożyć na spód ciasta. 4. Piekarnik rozgrzać do 190st.C. Włożyć do niego tartę, zmniejszyć temperaturę do 160st.C i piec około 40 minut. Po tym czasie wyjąć tartę z piekarnika i ostudzić. Ostudzoną posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Tarta orzechowa
Wykładanie kruchego ciasta do okrągłej formy .
Tarta orzechowa
Wysmarowanie ciasta dżemem z porzeczki.
Tarta orzechowa
Wyłożenie nadzienia orzechowego na ciasto.
Tarta orzechowa
Upieczona i ostudzone tarta orzechowa.