marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Tarta po węgiersku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Składniki na kruche ciasto wyrobić i zagnieść oraz rozwałkować. Przygotować produkty do nadzienia i wyłożyć na ciasto. Piec ok.30 min.

Tarta po węgiersku

Składniki:

Tarta po węgiersku

 

  • 180 g.mąki pszennej,
  • 3-4 żółtka,
  • 150 g.masła lub margaryny do pieczenia,
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki soli.
  • Nadzienie:
  • 80 g.wołowiny lub 20 g. plasterków salami węgierskiej,
  • 25 dag.pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 3 kolorowe papryki,
  • 1 czuszka,
  • starty ser parmezan lub cheddar,
  • 30 dag.masła,
  • tłuszcz na blachę.

Sposób przygotowania:

Tarta po węgiersku
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia na stolnicę i posiekać z masłem lub margaryną na wiórki. Zsunąć na stosik, zrobić dołek, wbić żółtka, dodać śmietanę i dwie łyżeczki soli. Wyrabiać i zagnieść w kulę. Można schłodzić w lodówce lub w zamrażarce ok. 20-30 min. W tym czasie obrać, opłukać i posiekać cebulę i pieczarki oraz obsmażyć lekko na maśle. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki i obsmażyć lub wykorzystać wędlinę np. salami. Papryki w tym czuszkę opłukać, pokroić, usunąć nasiona i ogonki. Ser zetrzeć na tarce. Piekarnik nagrzać do temp. 200 st. C, ciastem wylepić blaszkę, wyłożyć nadzienie. Wstawić blaszkę z tartą do piekarnika na 30 min. Po upieczeniu wyjąć, kroić radełkiem na trójkąty i spożywać na ciepło.

Tagi:

sery ser tarta