SUPERPRZEPIS

Tarta pomarańczowa

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Tarta pomarańczowa Więcej zdjęć (5)

Tarta jest mocno pomarańczowa, a przy tym bardzo delikatna w smaku. Będzie idealna na jesienne i zimowe dni, gdy brakuje nam witaminy C.

Składniki:

Tarta pomarańczowa

 

Sposób przygotowania:

Tarta pomarańczowa
Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj zimne masło i posiekaj nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Następnie dodaj cukier puder i żółtka, chwilkę siekaj nożem, a później rękoma zagnieć ciasto. Z ciasta utwórz kulę i włóż na co najmniej godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkuj na cienki placek i wyklej nim formę do tarty (24 cm). Ciasto podpiecz około 10 minut w 180 stopniach, aż do  zarumienienia. Ciasto nakłuj widelcem. Dodatkowo obciąż je grochem lub ceramicznymi kulkami. Ciasto wystudź. Do miski wbij jajka i ubij je mikserem. Dodaj mleko, śmietanę, mąkę, sok i skórkę z pomarańczy, cukier i roztopione masło. Miksuj razem chwilę aż składniki się połączą i masa będzie kremowa. Wówczas wstaw ją na wolnym ogniu, zagotuj i gotuj aż do zgęstnienia cały czas mieszając. Masę pomarańczową wyłóż na wystudzony spód. Zapiecz razem około 15 minut w 180 stopniach, wystudź. Smacznego!
Tarta pomarańczowa
Następnie dodaj cukier puder i żółtka, chwilkę siekaj nożem,
Tarta pomarańczowa
Z ciasta utwórz kulę i włóż na co najmniej godzinę do lodówki.
Tarta pomarańczowa
Miksuj razem chwilę aż składniki się połączą i masa będzie kremowa.
Tarta pomarańczowa
Masę pomarańczową wyłóż na wystudzony spód. Zapiecz razem około 15 minut