jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Tarta porowo - jarmużowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

To pomysł na pożywny, łatwy do przyrządzenia posiłek i pewną odmianę w jadłospisie. Już samo jej przygotowanie jest przyjemne, a jedzenie……palce lizać

Tarta porowo - jarmużowa

Składniki:

Tarta porowo - jarmużowa

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta porowo - jarmużowa
CIASTO: Mąkę przesiewamy na miskę. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Schładzamy w lodówce około 30 minut i wykładamy nim formę na tarte. NADZIENIE: Z jarmużu usuwamy twarde części liścia. Gotujemy go około 5 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i kroimy w paseczki. Por kroimy w plasterki i smażymy na oleju. Dokładamy obgotowały jarmuż . Doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia, gdy warzywa są już miękkie. W oddzielnej misce ubijamy jajka, dokładamy ser i śmietanę. Całość mieszamy z warzywami. Gotową masę przekładamy na rozwałkowane ciasto. Tarte pieczemy około 40 minut w 180°C.