Inspirowane Smakiem

Inspirowane Smakiem

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Tarta razowa ze szparagami i cukinią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo smaczna i sycąca razowa tarta z cukinią, szparagami, szynką i serem feta.

Tarta razowa ze szparagami i cukinią

Składniki:

Tarta razowa ze szparagami i cukinią

 

Sposób przygotowania:

Tarta razowa ze szparagami i cukinią
1. Masło przed wyrabianiem spodu wyciągamy bezpośrednio z lodówki. Wsypujemy do miski mąkę, dodajemy masło pokrojone w mniejszą kostkę, wbijamy żółtko, dodajemy przyprawy, wodę i zagniatamy, aż będzie jednolite. Formujemy kulę i zawijamy w folię spożywczą. Schładzamy w lodówce przez około godzinę. 2. Szparagi myjemy i obieramy za pomocą obieraczki z twardej skórki. Przekrawamy wzdłuż na pół i odstawiamy. Cukinię myjemy i kroimy w talarki, przesypujemy do miseczki i dodajemy do niej przypraw, w których obtaczamy talarki. 3. Pora i cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Gdy zaczną się złocić, dorzucamy cukinię i ją dusimy, aż talarki zmiękną. 4. Formę na tartę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą i wykładamy w niej ciasto, Nakłuwamy widelcem i chowamy do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, następnie wyciągamy tarte z lodówki i podpiekamy spód przez 15 minut. 5. Szynkę kroimy w podłużne plastry, fetę w kostkę. 6. Gdy podpieczony spód lekko ostygnie, układamy na nim kawałki szynki. Następnie na to talarki cukinii i cebulkę z porem. Układamy na nich ser feta. Na samym wierzchu kładziemy szparagi. 7. Jajka mieszamy ze śmietaną i przyprawami. Wylewamy na szparagi (spłynie, one nie będą pokryte masą śmietanowo-jajeczną. 8. Pieczemy 25-30 minut w 200 stopniach.