Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta serowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Do tarty wykorzystuję również sery pleśniowe,camembert,brie!

Tarta serowa

Składniki:

Tarta serowa

 

  • 1op.ciasta francuskiego,
  • 25dag.białego sera,
  • 30dag.różnego rodzaju serów,
  • 2duże ugotowane ziemniaki,
  • 4 jajka,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Tarta serowa
Oddzielić żółtka od białek,do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę,sery zetrzeć na tarce lub rozdrobnić widelcem.Biały ser połączyć z mieszanką serów,przeciśniętymi przez praskę ziemniakami i posiekaną natką pietruszki,wyrobić na jednolitą masę,doprawić do smaku solą i pieprzem i delikatnie połączyć z pianą z białek.Formą posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką.Wyłożyć formę ciastem francuskim i nałożyć przygotowaną masą.Wierzch posmarować żółtkiem i piec ok.30 min.w 180"C