liza

liza

Kucharz
[Przepisów: 2]

Tarta serowa z figami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tarta serowa z figami z odrobiną słodzonego mleka skondensowanego.

Tarta serowa z figami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta serowa z figami

 

 

  • MASA:
  • 6 fig
  • 500 g zmielonego sera białego
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
  • cukier wanilinowy

Sposób przygotowania:

Tarta serowa z figami
Mąkę i sól wymieszać oraz posiekać z masłem na drobno. Dodać orzechy i wymieszać. Do tak przygotowanej mieszanki dodajemy wodę i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię i chowamy na ok. 30 min w lodówce. W tym czasie gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy masę. Do wysokiego naczynia (np. miski) wkładamy serek i miksujemy na średnich obrotach dodając po kolei, cukier, cukier wanilinowy. Po całkowitym połączeniu masy dodajemy po jednym jajku i miksujemy na puszysta i gładką masę. Na samym końcu dodajemy mleczko skondensowane i ubijamy jeszcze chwilkę. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy i wypełniamy nim formę na tartę. Tak przygotowane ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy na złoty kolor (ok. 15 min w temperaturze 180 C. Na podpieczony spód wylewamy masę serową i wykładamy przekrojone figi środkiem do góry. Pieczemy 30 min w tej samej temperaturze Podawać lekko przestudzone. Smacznego :).
Tarta serowa z figami
W trakcie przygotowań do pieczenia tarty!
Tarta serowa z figami
Sesja zdjęciowa przed włorzeniem do piecyka.
Tarta serowa z figami
Figi najlepiej smakują latem ale w Polsce dostępne sa dopiero jesienią.
Tarta serowa z figami
Gotowa tarta już w trakcie jedzenia! Była pycha!