pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Tarta serowo-cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Fajne połączenie klasycznego smaku sernika orzeźwionego delikatnym kremem cytrynowym. Delikatna o smaku letnich,słonecznych dni.

Tarta serowo-cytrynowa

Składniki:

Tarta serowo-cytrynowa

Na ciasto:

Na masę serową:

  • 40 dkg sera na serniki
  • 25 dkg serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 2/3 szkl cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki soku z cytryny

Krem cytrynowy :

Sposób przygotowania:

Tarta serowo-cytrynowa
Przygotowanie ciasta:

Mąkę i cukier przesiewamy,dodajemy posiekane masło i siekamy wszystko dokładnie razem.Dodajemy jajko i mleko.Zagniatamy ciasto.

Gotowe ciasto formujemy w kulę i odkładamy do lodówki na 1 godz.

Po tym czasie wałkujemy dość cienko,wykładamy nim formę,przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np.grochem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C aż lekko się zarumieni.

Na podpieczone ciasto wylewamy masę serową.

Przygotowanie sera :

Wszystkie składniki samy serowej wkładamy do miski i miksujemy aż się połączą.

Gotową masę przelewamy na przestudzone ciasto i pieczemy w 170°C przez około 40 min.

Upieczony i wystudzony sernik wkładamy do lodówki.

Przygotowanie kremu cytrynowego :

Jajka z cukrem ubijamy trzepaczką aż się połączą?przelewamy do garnka i podgrzewamy,cały czas mieszając.

Po około 2-3 min (masa jajeczna będzie ciepła) dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz pokrojone masło.

Mieszamy cały czas aż składniki się połączą.

Kiedy krem zaczyna się gotować zdejmujemy krem z ognia i przecedzamy przez gęste sito.

Wystudzony krem chłodzimy w lodówce a następnie smarujemy dokładnie nim tartę serową.

Tagi:

owoce tarta