czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Tarta serowo-czekoladowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Tarta jest po prostu wyśmienita:)

Tarta serowo-czekoladowa

Składniki:

Tarta serowo-czekoladowa

 

 

  • Nadzienie:
  • 10 dag półtłustego twarogu,
  • 4 jajka,
  • 1 żółtko,
  • 20 dag cukru,
  • 150 ml gęstej śmietany,
  • starta skórka i sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

Tarta serowo-czekoladowa
1. Do miski wsypać przesianą mąkę, kakao, posiekane masło i czekoladę, rozgniecione w dłoni migdały oraz rozmącone jajko i cukier. Wszystko razem posiekać i zagnieć gładkie ciasto. Formę do tarty o śr. 25 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem) natłuścić i wysypać cienko mąką. Wylepić ciastem dno i boki formy. Przykryć folią aluminiową i wstawić na 30 min do lodówki. Następnie ciasto nakłuć gęsto widelcem, przykryć pergaminem obciążyć ziarnami fasoli albo specjalnymi obciążnikami. Piec ok. 15 min w temp. 200st. Usunąć papier z fasolą i piec jeszcze 10 min. Lekko przestudzić. 2. Jajka oraz żółtko utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietanę, rozgnieciony widelcem twaróg, wymieszać i dodać skórkę oraz sok z cytryny. Przelać na gotowy spód i piec jeszcze 50 min w temp. 150st. Ostudzić, udekorować wg uznania.