Tarta serowo-porowa.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

przepyszna delikatna tarta zapiekana

Tarta serowo-porowa.

Składniki:

Tarta serowo-porowa.

 

  • 7 cienkich porów
  • Przyprawy: sól,pieprz
  • 250 gram gotowego ciasta francuskiego
  • 1 jajo
  • 50 gram sera cheddar

Sposób przygotowania:

Tarta serowo-porowa.
Zagotowałam wodę w czajniku. Świeże pory starannie umyłam,przycięłam do długości 15 cm. Wyłożyłam do rondla-wierzch oblałam solidnie wrzącą wodą z czajnika.Posoliłam.Gotowałam pod przykryciem na malutkim ogniu ok.10 minut. Gotowe ciasto rozwałkowałam na kwadrat o boku 25 cm,delikatnie przełożyłam na pergamin. Z każdej strony kwadratu odcięłam pasek o szerokości 1 cm.Krawędzie ciasta posmarowałam wodą.Odcięte paski ułożyłam na skrajach ciasta tak.aby całość wyglądała jak ramka obrazka. Z ostudzonych porów wycisnęłam sok. Każdego z nich ułożyłam wewnątrz "ramki" z ciasta. Jajo wbiłam do miseczki-ubiłam.Takim jajem posmarowałam brzegi ciasta. Pory posypać startym serem. Tartę piekłam 15 minut.Podawałam na gorąco