krystel

krystel

Starszy Kucharz
[Przepisów: 37]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta śliwkowa.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

śliwki pozbawić pestek ciasto piec 2 razy po 15minut

Tarta śliwkowa.

Składniki:

Tarta śliwkowa.

 

  • 25dag.mąki
  • 1/2kostki masła
  • 1łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3szkl. wody
  • 1/2kg.śliwek węgierek
  • 2jajka
  • 3łyżki cuhru pudru
  • 3łyżki gęstej śmietany

Sposób przygotowania:

Tarta śliwkowa.
zagnieść szybko ciasto z mąki cukru tłuszczu iproszku do pieczenia ciasto oziębić przez 15minut w lodówcepo czym rozłożyć cieńką warstfęformując ranciki ok.1cm. wysokości wstawić do piekarnika na 10-15minut podoieczone ciasto posypać łyżką cukru i włożyć na pół przecięte śliwki wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec ok.25-30minutjajka rozbić sprężynądodać cukier i śmietanędokładnie rozmieszać mase wylać ma upieczoną tarte i wstawić ponownie do piekarnika aby polewa śmietanowo jajeczna śię ścieła.