thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta szparagowo-szpinakowa z pesto

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Tarta wyszła absolutnie przepyszna. Szczerze polecam dodatek czerwonego pesto do tych sezonowych, zielonych warzyw.

Tarta szparagowo-szpinakowa z pesto Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tarta szparagowo-szpinakowa z pesto

 

  • 1 porcja ciasta kruchego na tartę
  • 300 g zielonych szparagów z odciętymi końcówkami (15 sztuk)
  • 350 g świeżych liści szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 25 g masła
  • sól, pieprz
  • 5 dag sera Bursztyn
  • 10 dag sera gouda
  • 2 łyżki pesto rosso
  • 1 kubeczek śmietany 12%
  • 3 jajka
  • łyżka orzeszków piniowych

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta szparagowo-szpinakowa z pesto
Ciasto na tartę przygotować wg tego przepisu:https://gotujmy.pl/tarta-szpinakowa-z-feta,przepisy,80009.html Wylepić nim wysmarowaną masłem formę o średnicy 30 cm, ponakłuwać widelcem i podpiec z obciążeniem (papier + ziarna fasoli) ok. 12 minut w temp. 200 stopni. Od szparagów odciąć końcówki (z których można zrobić z nich zupę:) Umieścić szparagi w garnku, zalać wrzątkiem tak, aby główki wystawały ponad powierzchnię. Zagotować i gotować 3 min, po czym zahartować zimną wodą. Szpinak przebrać, opłukać i pokroić. Wrzucić na patelnię, dodać masło i posiekany czosnek. Dusić, mieszając do odparowania płynu, ok. 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać z serami, jajkami i pesto, doprawić pieprzem. Na podpieczonym cieście umieścić szpinak, następnie mieszankę śmietany z serem i szparagi. Posypać orzeszkami. Piec 20 minut w temp. 200 stopni. * Podana waga szparagów - już bez końcówek, odcięte ok. 4-5 cm, celem zrobienia zielonej zupy :) * Ser bursztyn można zastąpić innym, np kozim chevrette; * Pesto można zastąpić posiekanymi drobno lub zmiksowanymi suszonymi pomidorami z oliwy (8 sztuk)
Tarta szparagowo-szpinakowa z pesto
Etap 1
Tarta szparagowo-szpinakowa z pesto
Etap 2
Tarta szparagowo-szpinakowa z pesto
Etap 3