blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Tarta truskawkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Świetny przepis naprawde polecam!!!

Tarta truskawkowa

Składniki:

Tarta truskawkowa

 

 

  • Składniki nadzienia:
  • 500 ml mleka,
  • pół łaski wanilii,
  • 3 żółtka,
  • 3 dag cukru,
  • łyżka mąki,
  • 50 dag truskawek,
  • opakowanie polewy,
  • 125 ml soku pomarańczowego,
  • 2 łyżki białego wina,
  • 2 dag posiekanych pistacji

Sposób przygotowania:

Tarta truskawkowa
Z podanych składników zagnieść ciasto, odstawić do lodówki na pól godziny. Rozwałkować. Ciastem wylepić natłuszczoną, posypaną bułką tartą formę, ponakłuwać widelcem i piec 12 min w temp. 200 stopni. Żółtka utrzeć z cukrem i mąką na puszystą masę. Dolać zimne mleko zagotowane z wanilią i mieszając, zagotować. Krem rozprowadzić na cieście. Ułożyć na nim truskawki. Polać polewą wymieszaną z winem i sokiem pomarańczowym. Posypać pistacjami.

Tagi:

tarta