Elisa

Elisa

Szef Kuchni
[Przepisów: 22]

Tarta truskawkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszna tarta z truskawkami. Kakaowe ciasto idealnie pasuje do prostej w przygotowaniu masy. Całość dopełniają całe truskawki i czekolada.

Tarta truskawkowa

Składniki:

Tarta truskawkowa

Składniki na dwie tarty o średnicy około 18 cm Ciasto:

  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12,5 dag margaryny
  • 1 łyżka kakao

Masa:

Dodatkowo:

  • 3 truskawki do dekoracji
  • kostka czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

Tarta truskawkowa
1. Najpierw mąkę, proszek do pieczenia, kakao,cukier puder i margarynę dajemy do miski.

2. Margarynę z tymi składnikami rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.

3. Ciasto wałkujemy oraz wylepiamy nim formę do pieczenia tarty. Ciasto nakłuwamy jeszcze widelcem.

4. Tartę pieczemy przez około 25 minut w 180 stopniach. Upieczoną tartę odstawiamy do ostygnięcia.

5. Następnie przygotowujemy masę. Bitą śmietanę ubijamy z mlekiem na puszystość. Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i blendujemy truskawki robiąc z nich mus. Gotowy mus wlewamy do bitej śmietany i jeszcze chwilkę ubijamy.

6. Gotową masą smarujemy tartę.

7. Truskawki układamy na tracie. Z czekolady robimy takie jakby wiórka, które następnie układamy na tarcie.

8. Gotowe! Smacznego!