monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1253]

Tarta warzywna z kalafiorową koroną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 350
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nieskromnie powiem,że to najlepsza tarta wytrawna jaką kiedykolwiek zrobiłam. Jest bardzo sycąca mimo barku mięska, ale jest białko z ciecierzycy i też jest smacznie. Zapraszam:)

Tarta warzywna z kalafiorową koroną Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tarta warzywna z kalafiorową koroną

 

 

  • Nadzienie:
  • 100 g cukinii
  • 115 g marchewki
  • 2 ogórki gruntowe- duże
  • 100 g gotowanej ciecierzycy
  • 1/2 cebuli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 mały kalafior - ok. 330 g
  • 50 g serka wiejskiego lekkiego
  • 1 pęczek koperku- mały
  • 10 g oleju kokosowego
  • Sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki curry w proszku

Sposób przygotowania:

Tarta warzywna z kalafiorową koroną

Spód:

Tarta warzywna z kalafiorową koroną
w misce wymieszać a następnie wyrobić składniki ciasta

Do miski przełożyć obie mąki, dodać 1/4 łyżeczki soli i wymieszać. Dodać żółtko i olej. Ponownie wymieszać.

Stopniowo dolewając wodę wyrabiać ciasto. Wyrabiać aż będzie gładkie i elastyczne, około 3,5 minuty.

ETAP 2:

Tarta warzywna z kalafiorową koroną
przygotowanym ciastem wyłożyć formę do tarty

Następnie rozwałkować na cienki płat i wyłożyć nim formę do tarty (średnica 21 cm). Docisnąć do ścianek.

Na cieście ułożyć papier do pieczenia, obciążyć fasolą białą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec 10 minut.

Następnie zdjąć obciążenie i piec kolejne 12-15 minut. Wyjąć i ostudzić.

Nadzienie:

Tarta warzywna z kalafiorową koroną
do zeszklonej cebuli dodać cukinie i marchewkę

Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. Wrzucić na rozgrzany olej i zeszklić. Gdy to nastąpi dodać startą na dużych oczkach cukinie i marchewkę.

Oprószyć solą,dodać 2 łyżki wody i dusić.

ETAP 4:

Tarta warzywna z kalafiorową koroną
do warzyw na patelni dodać pokrojonego ogórka gruntowego

W międzyczasie ogórki umyć, osuszyć. Przekroić na pół,usunąć pestki łyżeczką i pokroić na małe kawałki.

Gdy warzywa będą na wpół miękkie na patelnie dodać ogórki.

Po około 2 minutach wrzucić ugotowaną ciecierzyce i dusić całość do miękkości.

Doprawić przyprawą curry.

ETAP 5:

Tarta warzywna z kalafiorową koroną
ugotowany do miekkosci kalafior zmiksować z serkiem i koperkiem

Kalafior umyć,osuszyć i ugotować do miękkości w osolonym wrzątku.

Następnie odcedzić i ostudzić. Przełożyć do pojemnika blendera,dodać serek i koperek i zmiksować na gładko.

Na ostudzony spód wyłożyć warzywny farsz.

ETAP 6:

Tarta warzywna z kalafiorową koroną
na wierzchu tarty zrobić rozetki z kalafiora

Następnie za pomocą rękawa cukierniczego na wierzchu tarty zrobić koronę z kalafiora.

Zapiekać w 180-190 st około 20-25 minut. Smacznego!