monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1253]

Tarta wielowarzywna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 244
         
ocena: 5/5 głosów: 1

jeśli nie wyobrażacie sobie obiadu bez mięska nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać kurczaka do nadzienia. U mnie farsz to oczywiście czyszczenie lodówki i taki oto pyszny obiad powstał.

Tarta wielowarzywna Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta wielowarzywna

 

  • Ciasto:

 

  • 150 g krupczatki
  • 50 g mąki razowej
  • 2 żółtka
  • Sól,
  • ¼ łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • 70 ml wody gazowanej zimnej

 

  • Wypełnienie:

 

  • 150 g cukinii
  • 90 g marchewki
  • 85 g czerwonej papryki
  • 2 cebule małe
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 200 g kalafiora
  • 2 jajka
  • 100 g serka wiejskiego light
  • 10 g tartej mozzarelli
  • Sół, pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżki natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Tarta wielowarzywna

Ciasto:

Tarta wielowarzywna
obie mąki wymieszać i połaczyć z żółtkami

W misce wymieszać sypkie składniki ciasta. Wbić żółtka i wymieszać.

ETAP 2:

Tarta wielowarzywna
ciasto wyłożyć do formy wstawić do piekarnika obciązone fasola i piec około 10 minut

Do mąk i żółtek dodawać wodę i wyrabiać ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne i odchodzić od rąk. Rozwałkować. Okrągłą formę żaroodporną wysmarować masłem i wylepić ciastem.

Nadmiar ściąć i odłożyć do lodówki. Ciasto obłożyć papierem i obciążyć fasolą. Piec w 200 około 10 minut. Następnie zdjąć papier z fasolą i piec kolejne 10 minut. Wyjąć i przestudzić.

Wypełnienie:

Tarta wielowarzywna
Warzywa rozdrobić i wrzucać po kolei na patelnę zaczynając od najtwardszego

Cukinię z marchewką pokroić w plastry średniej grubości. Sprawioną paprykę pokroić w kotkę. Na patelni zeszklić pokrojoną cebulę.Wrzucić marchewkę i smażyć około 3 minuty.

Potem dodać paprykę i smażyć kolejne 2 minuty. Na koniec wrzucić cukinię. Doprawić solą i posiekaną natką. Wymieszać. Miękkie warzywa zdjąć z ognia.

ETAP 4:

Tarta wielowarzywna
starty kalafior połączyć z jajkami i serkiem wiejskim wymieszać

Kalafior zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka roztrzepać widelcem z przyprawami- sól, pieprz i tymianek.

Dodać do kalafiora razem z serkiem wiejskim. Wymieszać.

ETAP 5:

Tarta wielowarzywna
na ciasto warstwami ułożyć warzywa kalafior z jajkami mozzarelle i kratkę z ciasta

Na ciasto dać warzywa i wyrównać. Dodać kalafiora z jajkami. Posypać tartą mozzarellą.

Resztę ciasta pokroić radełkiem na paseczki i rozłożyć na tarcie tworząc kratkę. Piec w 200 st około 30-35 minut, w połowie czasu przykryć pokrywką aby wierzch za bardzo się nie przypiekł. Smacznego!

Tagi:

diety