SUPERPRZEPIS

Tarta z agrestem i kremem czekoladowym

  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16
Tarta z agrestem i kremem czekoladowym Więcej zdjęć (3)

Krucha tarta wypełniona orzeźwiającą, budyniową masą z agrestu. Na wierzchu słodki krem z białej czekolady dla osłody :)

Składniki:

Tarta z agrestem i kremem czekoladowym

CIASTO KRUCHE:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody

MASA AGRESTOWA:

  • 800g agrestu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki wody
  • 1 galaretka agrestowa
  • 2 budynie śmietankowe

KREM CZEKOLADOWY:

Sposób przygotowania:

Tarta z agrestem i kremem czekoladowym

ETAP 1:

Tarta z agrestem i kremem czekoladowym
Przed pieczeniem ciasto nakłuć widelcem.

Zimne masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Można również zmiksować w malakserze. Dodać jajko i wodę. Szybko zagnieść ciasto w kulkę. Spłaszczyć i schłodzić w lodówce. Po ok 30 min rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm, bez rozciągania. Z reszty ciasta wycięłam motylki i piekłam 5min. Ciasto nakłuć i piec w temperaturze 190*C przez 15-20 min.

ETAP 2:

Tarta z agrestem i kremem czekoladowym
Do miękkiego agrestu wsypać galaretkę i rozpuścić.

Agrest włożyć do garnka, zasypać cukrem i podlać szklanką wody. Podgrzewać na małym ogniu, aż zacznie się rozpadać. Wsypać suchą galaretkę i mieszać, aż się rozpuści.

ETAP 3:

Tarta z agrestem i kremem czekoladowym
Gęsty krem wyłożyć na upieczone ciasto tarty.

Budynie rozprowadzić w pozostałej wodzie, wlać do agrestu i zagotować uzyskując gęstą masę. Przelać na podpieczony spód i odstawić do wystudzenia.

ETAP 4:

Tarta z agrestem i kremem czekoladowym
W gorącej kremówce rozpuścić czekoladę.

Szklankę kremówki zagotować i rozpuścić w niej białą czekoladę. Wlać rozpuszczoną żelatynę i przestudzić. Pozostałą, zimną kremówkę ubić i wmieszać delikatnie w chłodną, gęstą czekoladę. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy i wycisnąć na zastygniętą masę agrestową. Odstawić do całkowitego stężenia. Smacznego :)