slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Tarta z bakłażanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na kruchą tartę z bakłażanem i innymi dodatkami. W sam raz na obiad lub kolację. Bardzo polecam

Tarta z bakłażanem

Składniki:

Tarta z bakłażanem

 

Sposób przygotowania:

Tarta z bakłażanem
Z masła, mąki, jajka i przypraw ugniatamy ciasto kruche. Ciasto wkładamy do woreczka a następnie do lodówki aby się schłodziło.

Bakłażan myjemy i obieramy ze skórki. Potem kroimy na plastry i solimy z obu stron.

Gdy bakłażan puści sok, osuszamy go na papierowym ręczniku.

Następnie kroimy bakłażan w kosteczkę, tak samo kroimy cebulę. Paprykę i mozzarellę kroimy w kostkę i dokładamy do pozostałych warzyw, doprawiamy przyprawami i mieszamy.

Pomidorki przekrajamy na pół. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wylepiamy nim blaszkę.

Podpiekamy spód tarty przez 20 min w temperaturze 200 stopni. Na podpieczony spód wykładamy nadzienie a na górę pomidorki koktajlowe. Jajko mieszamy ze śmietanką i doprawiamy.

Polewamy sosem tartę i wkładamy ponownie do piekarnika.

Pieczemy przez 40 min w temperaturze 200 stopni.