Tarta z borówką amerykańską

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Szybka i prosta tarta z budyniową masą z dodatkiem cukru trzcinowego Muscovado, który nadaje masie cudny złotawy kolor.

Tarta  z borówką amerykańską Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z borówką amerykańską

 

 

  • Masa budyniowa:
  • 420 g jogurtu greckiego
  • 110 trzcinowego cukru Muscovado
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 jajka

 

  • Dodatkowo:
  • 300 g borówki amerykańskiej
  • cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Tarta z borówką amerykańską
Składnik na ciasto umieszczamy w malakserze i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30-40 minut do lodówki. W misce umieszczamy składniki masy budyniowej i dokładnie miksujemy. Cukier powinien się rozpuścić i nadać złotawy kolor masie. Ciasto wyjmujemy z lodówki, na oprószonym blacie rozwałkowujemy je na placek o średnicy nieco większej niż nasza forma. Następnie ciasto przenosimy na tortownicę (posiadam formę z powierzchnią non-stick, więc nie muszę jej natłuszczać) i wyklejamy dokładnie jej brzegi. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Po tym czasie formę wyjmujemy z piekarnika, wylewamy na nią masę budyniową i układamy borówki. Temperaturę w piekarniku zmieszamy do 180 stopni i pieczemy tartę około 25 minut. Podajemy po całkowitym wystudzeniu posypane cukrem pudrem.
Tarta  z borówką amerykańską
Krucha tarta budyniowa z borówką amerykańską
Tarta  z borówką amerykańską
Krucha tarta budyniowa z borówką amerykańską
Tarta  z borówką amerykańską
Krucha tarta budyniowa z borówką amerykańską
Tarta  z borówką amerykańską
Krucha tarta budyniowa z borówką amerykańską