sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Tarta z brokułami i białą kiełbasą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Aromatyczna i baardzo jesienna tarta z brokułami)

Tarta z brokułami i białą kiełbasą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z brokułami i białą kiełbasą

 

 

  • Nadzienie:

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta z brokułami i białą kiełbasą
Schłodzone masło siekamy z mąką, dodajemy olej, sól i trochę zimnej wody. Szybko zarobiamy kruche ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię, schłodzamy w lodówce przez 60 min. Brokuły oczyszczamy, płuczemy, dzielimy na różyczki, gotujemy 10-15 minut na parze, studzimy. Gruby trzonek brokułu obieramy ze skórki, myjemy, kroimy w kosteczkę i gotujemy do miękkości w małej ilości wody, odcedzamy. Kiełbasę kroimy na małe cząstki i smarzymy na 1 łyżce oleju.Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1/2 cm, przekładamy na papier do pieczenia, wykładamy nim dno formy na tartę. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na cieście układamy kiebłasę wymieszaną z ugotowanymi kostkami brokułu i pokrojonymi na małe kawałeczki paroma różyczkami brokułu. Jajka rozkłócamy ze śmietaną, dodajemy starty na dużych oczkach ser, przyprawamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masę jajeczną wylewamy na warstwę kiełbasy. Tartę dekorujemy pozostałymi różyczkami brokułu. Tarte wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C, pieczemy ok. 30 minut.
Tarta z brokułami i białą kiełbasą
Glowne skladniki: ugotowana na parze brokuky, usmazone kielbasa i starty ser.
Tarta z brokułami i białą kiełbasą
Na cieście układamy kiebłasę wymieszaną z ugotowanymi kostkami brokułu i pokrojonymi na małe kawałeczki paroma różyczkami brokułu.
Tarta z brokułami i białą kiełbasą
Jajka rozkłócamy ze śmietaną, dodajemy starty na dużych oczkach ser, przyprawamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową
Tarta z brokułami i białą kiełbasą
Tartę dekorujemy pozostałymi różyczkami brokułu.