grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 233]

Tarta z brokułami, tuńczykiem i grzybami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapiekana tarta z ciasta francuskiego z brokułami, grzybami, tuńczykiem i dynią i tuńczykiem, propozycją na jesienny obiad.

Tarta z brokułami, tuńczykiem i grzybami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tarta z brokułami, tuńczykiem i grzybami

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 300 g brokułów
  • 300 g grzybów
  • 200 g tuńczyka w oleju
  • 100 g dyni
  • 50 g parmezanu
  • 200 ml mleka
  • 2 jaja
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Tarta z brokułami, tuńczykiem i grzybami
 

ETAP 1:

Tarta z brokułami, tuńczykiem i grzybami
Masę jajeczną wlewamy na wierzch tarty przed samym pieczeniem, aby nie dopuścić do namoknięcia spodu ciasta.

Przygotowanie tarty zaczynamy od ugotowania warzyw. Brokuły dzielimy na małe różyczki.

Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki i kroimy w kostkę.

Brokuły i dynię gotujemy na parze do 10 minut. Warzywa po ugotowaniu powinny być lekko twardawe i chrupiące tzw. al dente.

Miks rożnych grzybów (mogą to być również tylko pieczarki) kroimy w cienkie plasterki. Grzyby podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem.

Ugotowane warzywa i grzyby odstawiamy do wystygnięcia.

W międzyczasie przygotowujemy masę jajeczną. W misce roztrzepujemy jaja i mleko z dodatkiem soli i pieprzu. Dodajemy starty parmezan i listki z 2-3 gałązek tymianku.

Tuńczyka odsączamy z nadmiaru oleju, po czym rozdrabniamy widelcem.
Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki i wykładamy do okrągłej formy do pieczenia.

Na ciasto francuskie układamy ugotowane brokuły, dynię i grzyby. Na wierzch wykładamy kawałki tuńczyka. Całość zalewamy przygotowaną masą mleczno-jajeczną.

Wierzch tarty oprószamy startym parmezanem lub innym serem.

Tartę z brokułami, grzybami, dynią i tuńczykiem pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.