jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Tarta z brukselką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Bardzo lubię brukselkę i potrawy z jej udziałem. Moja córka to wdzięczne warzywo nazywa „mini kapustką”. Tak przygotowaną tartą delektuję się na ciepło jak i na zimno.

Tarta z brukselką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z brukselką

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta z brukselką
CIASTO: Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe schładzamy około 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy. Wycinamy z niego koło i wykładamy nim formę na tarte. Pozostałe po wycięciu koła ciasto pozostawiamy. Będzie ono potrzebne do wykonania kraty na wierzchu tarty NADZIENIE: Brukselkę gotujemy na pół miękko w lekko osolonej wodzie. Gotową odcedzamy i delikatnie studzimy. Następnie układamy ją na wyłożonym kruchym cieście. Całość zalewamy spoiwem. Na wierzchu wykonujemy kratę z pozostałego ciasta. Tartę pieczemy około 40 minut w 180˚C. SPOIWO: Do garnka przekładamy jajko, ser, śmietankę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość miksujemy i doprawiamy do smaku. Spoiwem zalewamy brukselkę.
Tarta z brukselką
Zagniecione ciasto wałkujemy i wykładamy wnętrze formy
Tarta z brukselką
Na wyłożone ciasto układamy obgotowana brukselkę
Tarta z brukselką
Brukselkę zalewamy przygotowanym spoiwem
Tarta z brukselką
na wierzchu wykonujemy kratkę. Pieczemy.