PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Książka Kucharska: Cukinia na wszystkie sposoby

Tarta z cukinią i kozim serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dostałam w prezencie od koleżanki formę do tarty, a że sezon na cukinie... I tak powstała moja tarta!

Tarta z cukinią i kozim serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z cukinią i kozim serem

 

Sposób przygotowania:

Tarta z cukinią i kozim serem
Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy spodem do tarty. Następnie ciasto wielokrotnie nakłuwamy widelcem. Jogurt naturalny mieszamy z jajkami, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Z sera koziego wycinamy serduszka za pomocą foremek do ciasteczek. Aby serduszka bardziej się odznaczały na tarcie, można je dodatkowo posypać mieloną papryką. Pozostałą część sera kroimy w drobną kostkę i łączymy z jogurtem. Tak przygotowana masę wylewamy do formy. Cukinię kroimy w dość cienkie plasterki. Następnie układamy je na masie jajeczno-jogurtowej, tak aby nieco na siebie zachodziły. Gdy już udekorujemy całą tartę, można cukinię delikatnie posolić. Na koniec na tarcie układamy serowe serduszka. Zapiekamy 30 minut w temperaturze 180st. Podajemy na ciepło lub po przestygnięciu.
Tarta z cukinią i kozim serem
Etap 1 Do wykrawania serduszek użyłam foremki do ciastek.
Tarta z cukinią i kozim serem
Etap 2 Masa jajeczno-jogurtowo-kozio serowa :)
Tarta z cukinią i kozim serem
Etap 3 Cukinie układamy tak, aby na siebie zachodziły.
Tarta z cukinią i kozim serem
Etap 4 Serduszka układamy na samym końcu.