jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Tarta z cukinią i zielonym groszkiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To propozycja na smaczną, letnią tartę. Uwielbiam ją nie tylko za smak, ale też za cieszącą oko zieleń groszku.

Tarta z cukinią i zielonym groszkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tarta z cukinią i zielonym groszkiem

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1 młoda cukinia,
  • ¾ szklanki zielonego groszku,
  • 0,5 filety z kurczaka,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 1 jajko,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • 50 gram sera koziego,
  • Kilka listków mięty,
  • Łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • Sól do smaku,
  • Szczypta cukru,
  • Olej,
  • Jajko do posmarowania brzegów ciasta,
  • Sezam do posypania brzegów ciasta

Sposób przygotowania:

Tarta z cukinią i zielonym groszkiem

ETAP 1

Tarta z cukinią i zielonym groszkiem
Obsmażoną cukinię studzimy

Cukinie kroimy w plasterki, oprószamy solą i pieprzem do smaku i delikatnie obsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Gotową studzimy.

ETAP 2

Tarta z cukinią i zielonym groszkiem
Przygotowujemy składniki spoiwa

Filet myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy do smaku i przysmażamy.

Mozzarellę odsączamy z zalewy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnuszku miksujemy jajko ze śmietaną.

Do przygotowanego spoiwa dodajemy starty ser. Całość doprawiamy do smaku.

ETAP 3

Tarta z cukinią i zielonym groszkiem
na ciasto wykładamy spoiwo i pietruszkę

Ciasto francuskie rozwijamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy spoiwo, pozostawiając z każdej strony ciasta około 1,5-2 cm margines.

Całość posypujemy natką pietruszki.

ETAP 4

Tarta z cukinią i zielonym groszkiem
w dalszej kolejności wykładamy cukinie i mięso

Na spoiwo wykładamy plasterki cukinii, a na cukinię filet.

ETAP 5

Tarta z cukinią i zielonym groszkiem
zawijamy brzegi ciasta formując tartę

Brzegi ciasta zawijamy ku górze. Zawinięte smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Tak przygotowaną tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy ją około 30 minut w 190°C.

ETAP 6

Tarta z cukinią i zielonym groszkiem
Cukrowy groszek obsmażamy

Między czasie przygotowujemy zielony groszek. Na niewielkiej ilości oleju obsmażamy go do momentu jak stanie się miękki. W trakcie podgrzewania groszek doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i cukru.

Na upieczoną tartę rozkruszamy kozi ser. Na ser wykładamy groszek. Całość dekorujemy listkami mięty i podajemy.


Tagi:

warzywa danie