katarzyna s.

katarzyna s.

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 56]

Tarta z cytrynami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Świetny deser dla kogoś kto nie lubi mocno słodkich przekąsek.

Tarta z cytrynami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tarta z cytrynami

 

  • 25 dkg mąki
  • 15 dkg masła,
  • 2 szt żółtka,
  • 20 dkg cukru pudru,
  • 1 1/2 szt szklanki cukru,
  • 5 szt duże cytryny,
  • wg uznania płatki migdałowe

 

Sposób przygotowania:

Tarta z cytrynami
Z mąki, cukru,masła i żółtek zagnieść ciasto a następnie schłodzić w lodowce ok godziny .Wyłożyć ciasto do formy na tarte, przykryć papierem do pieczenia i przyłożyć fasola lub grochem.Piec 10-12 minut w 180 stopniach. Po wyciągnięciu ostudzić. Ugotować syrop z 1/4 szklanki wody i cukru. Cytryny sparzyć, osuszyć i pokroić na cienkie plasterki.Gotować partiami w syropie na wolnym ogniu. Odcedzić. Ułożyć plasterki cytryn na cieście, posypać cukrem i wstawić do gorącego piekarnika na 25 minut, a następnie posypać płatkami.
Tarta z cytrynami
Ma kruche ciasto i kwaskowate nadzienie, które pozostawia przyjemny posmak.
Tarta z cytrynami
Ciasto takie można robić też z pomarańczami i grejpfruitem.

Tagi:

tarta