kolia71

kolia71

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

Tarta z czereśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatne kruche ciasto z czereśniami

Tarta z czereśniami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta z czereśniami

 

  • CIASTO KRUCHE:
  • 125 g mąki tortowej
  • 75 g miękkiego masła
  • 1 duże żółtko
  • 40 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • szczypta soli

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta z czereśniami
Mąkę, cukry, masło oraz sól wymieszać mikserem, pod koniec dodać żółtko i wyrobić ręcznie ciasto. Zawinąć z folię spożywczą i włożyć na 30 min do lodówki.
Firmę na tartę nasmarować masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć formę, dokładnie przyciskając boki. Nakłuć widelcem i włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 min. Wyjąć i pozostawić do wystygnięcia.

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Śmietanę podgrzać lekko z cukrem, ekstraktem waniliowym i sokiem z cytryny (uważać by nie doprowadzić do zagotowania).
Zdjąć z ognia i wymieszać z namoczoną żelatyną, mieszając do rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia, po czym zalać upieczone ciasto. Schłodzić w lodówce.

W międzyczasie wypestkowane czereśnie przekroić na połówki, przełożyć do rondelka, wsypać cukier, wlać 50 ml wody i sok z cytryny, zagotować. Gotować 5 min. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, odstawić na 5 min. Wymieszać z gorącymi wiśniami do rozpuszczenia. Ostudzić i tężejącą galaretkę z czereśniami wylać na białą masę. Odstawić do stężenia.
Tarta z czereśniami
Po wyłożeniu galaretki z czereśniami, przechowywać w lodówce