bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: Przepisy z grzybami leśnymi

Tarta z czerwoną cebulą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Czerwona cebula karmelizowana i leśne grzyby to super połączenie.

Tarta z czerwoną cebulą i grzybami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta z czerwoną cebulą i grzybami

 

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 czerwone cebule
  • 1 łyżeczka otartego tymianku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 łyżki masła
  • cebula lub szalotka
  • 300g leśnych grzybów (u mnie kozaki)
  • 1/3 kostki fety
  • 100g drobno startego żółtego sera (najlepiej kozi lub inny ostry)
  • 5 plastrów dyni
  • posiekana natka
  • sól
  • pieprz
  • jajko
  • sos czosnkowy

Sposób przygotowania:

Tarta z czerwoną cebulą i grzybami
Cebulę czerwoną posiekać w piórka. grzyby umyć, oczyści pokroić w plasterki, cebulę biała pokroić w kostkę. Na jednej patelni rozgrzać oliwę, a na drugiej masło. Na patelnię z oliwą dać cebulę czerwoną i delikatnie smażyć aż zmięknie, około 10 minut. Dodać tymianek, ocet, sól i pieprz, smażyć przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Odstawić do ostygnięcia. Na druga patelnię z masłem dać cebulę białą, zeszklić dodać grzyby, sól, pieprz, smażyć razem ąż wszystko sieą ładnie podrumieni i grzyby zmiękną. Na grillu położyć plastry dyni i je obrumienić. Odstawić na bok.Piekarnik rozgrzać do 190 st. Ciasto rozwinąć na papierze, boki na ok 1 cm zagiąć do środka. Ułożyć z papierem na blasze. Na środek wyłożyć karmelizowaną cebulę, na to rozłożyć grzyby, pokruszyć wierzch fetą i posypać drobno startym serem. Brzegi ciasta posmarować jajkiem. Wstawić do piekarnika na 30-35 minut, aż krawędzie ciasta będą rumiane. Wyjąć. Na wierzch ułożyć lekko skręcone plastry dyni. Posypać wszystko posiekaną natką. Podawać z sosem jogurtowo-czosnkowo-koperkowym.
Tarta z czerwoną cebulą i grzybami
tarta na cieście francuskim z leśnymi grzybami