iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Tarta z gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto ziemniaczane jest bardzo wilgotne i smaczne.

Tarta z gruszkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tarta z gruszkami

 

  • Ciasto:
  • 30 dag gotowanych ziemniaków
  • 1,5 szklanki mąki
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 4 duże gruszki
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • 2 łyżki wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Tarta z gruszkami
Ciasto: Zimne masło posiekać z cukrem, dodać ugotowane, zimne i skręcone przez maszynkę ziemniaki oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jajko, zagnieść szybko ciasto które schłodzić w lodówce. Nadzienie: Zagotować wodę z cukrem i sokiem cytrynowym do gorącego syropu dodać pokrojone w kostkę gruszki i gotować na małym ogniu kilka minut, następnie odcedzić cały syrop, a do gruszek dodać otręby i wiórki kokosowe, wymieszać. 3/4 ciasta wyłożyć w wysmarowanej formie do tarty i nakłuć w kilku miejscach widelcem, następnie podpiec w temp. 180st i na podpieczony spód wyłożyć nadzienie gruszkowe i posypać resztą rozdrobnionego ciasta. Całość piec jeszcze około 40 min.
Tarta z gruszkami
Do odcedzonych gruszek dodać otręby i wiórki
Tarta z gruszkami
Ciasto w formie nakłuć w kilku miejscach widelcem