dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Tarta z jabłkami i budyniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Tarta z masą budyniową i jabłkami. Posmarowana ulubionym dżemem owocowym i obsypana płatkami migdałowymi.

Tarta z jabłkami i budyniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z jabłkami i budyniem

 

Sposób przygotowania:

Tarta z jabłkami i budyniem
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Wylepiamy wysmarowane tłuszczem dno i boki formy na tartę. Ciasto dokładnie nakłuwamy widelcem. Na wierzchu układamy krążek papieru do pieczenia i obciążamy ciasto np fasolą. Ciasto podpiekamy w 180 stopniach na jasno złoty kolor. 1 1/2 szkl mleka zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy cukier, żółtka i mąkę. Wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Przygotowany budyń nakładamy na podpieczone ciasto (wcześniej usuwamy papier i fasolę). Na budyniu układamy plasterki jabłek. Ciasto pieczemy jeszcze ok 20 minut. Dżem rozpuszczamy i przecieramy przez sito. Dżemem smarujemy jabłka i posypujemy płatkami migdałowymi. Smacznego!
Tarta z jabłkami i budyniem
Zagniatamy kruche ciasto i wylepiamy nim dno i boki formy.
Tarta z jabłkami i budyniem
Ciasto obciążamy fasolą i podpieakmy w średnio nagrzanym piekarniku.
Tarta z jabłkami i budyniem
Gotujemy gęsty budyń i wykładamy na cieście.
Tarta z jabłkami i budyniem
Na budyniu układamy plasterki jabłek i pieczemy.