renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Tarta z jagodami i borówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smakowita tarta w kolorach bieli, błękitu i granatu. Z przepysznym kremem z serka mascarpone, posypana owocami.

Tarta z jagodami i borówkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z jagodami i borówkami

 

 

  • Krem z serka mascarpone:
  • 250 gram serka mascarpone
  • 100 ml mleka skondensowanego
  • pół tabliczki białej czekolady

 

  • Dodatkowo:
  • 300 ml śmietanki 36%
  • 5 łyżek słodkiego kakao granulowanego
  • 300-400 gram jagód i borówki amerykańskiej
  • niebieskie bezy

Sposób przygotowania:

Tarta z jagodami i borówkami
Wykonanie ciasta: Z podanych składników zagnieść szybko ciasto i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć nim form do tarty. Piec w 200 stopniach przez ok. 25-30 minut. Na ochłodzone ciasto posypać kakao granulowane. Przygotować krem z serka mascarpone. Zimne mleko skondensowane wymieszać z zimnym serkiem mascarpone i na koniec dodać przestudzoną czekoladę białą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na kakao, schłodzić w lodówce. Śmietankę 36% ubić na sztywno i wyłożyć na krem, schłodzić w lodówce. Następnie umyte owoce posypać na śmietankę ,a na koniec po wierzchu pokruszyć bezy.
Tarta z jagodami i borówkami
Z podanych składników na ciasto zagnieść je i wyłożyć formę.
Tarta z jagodami i borówkami
Po upieczeniu i ochłodzeniu posypać ciasto kakao.
Tarta z jagodami i borówkami
Następnie wyłożyć krem z serka mascarpone.
Tarta z jagodami i borówkami
Następnie warstwa ubitej śmietanki i owoce.