Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 320]

Tarta z jeżynami i białą czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Pyszna tarta w kratkę z dodatkiem jeżyn i białej czekolady, która kusi nie tylko smakiem, ale i wyglądem.

Tarta z jeżynami i białą czekoladą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta z jeżynami i białą czekoladą

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 jaja
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • szczypta soli

Nadzienie:

Sposób przygotowania:

Tarta z jeżynami i białą czekoladą

Przygotowanie składników:

Tarta z jeżynami i białą czekoladą
Mąka w trakcie siekania z masłem, solą i cukrem

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać sól, cukier puder i pokrojone na kawałki masło. Wysiekać.

Przygotowanie ciasta:

Tarta z jeżynami i białą czekoladą
Kopiec z mąki i masła z wbitymi jajkami na środek

Uformować kopiec, na środek wbić jajka, zagnieść ciasto, owinąć je folią spożywczą i odłożyć na 40 minut do lodówki.

Pieczenie ciasta:

Tarta z jeżynami i białą czekoladą
Ciasto na tartę nakłute widelcem przed upieczeniem

Połowę ciasta rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy natartym mąką wałkiem i przenieść za jego pomocą do wysmarowanej masłem formy do tart o średnicy 26 cm.

Ponakłuwać widelcem i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Przygotowanie jeżyn i czekolady:

Tarta z jeżynami i białą czekoladą
Jeżyny i biała czekolada jako nadzienie do tarty

Jeżyny umyć, osuszyć, czekoladę pokroić w drobną kostkę.

Kończenie tarty:

Tarta z jeżynami i białą czekoladą
Jeżyny i czekolada wyłożone na zapieczony kruchy spód

Na zapieczone ciasto wyłożyć jeżyny, posypać czekoladą.

Pieczenie tarty:

Tarta z jeżynami i białą czekoladą
Tarta w kratkę z jeżynami i czekoladą przed upieczeniem

Z lodówki wyjąć pozostałe ciasto, rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką, wyciąć paski i uformować z nich kratkę na tarcie lekko dociskając do jej brzegów.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec aż się zrumieni (20-25 minut). Smacznego!