jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Tarta z karmelizowanymi bananami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

To mega pyszna tarta, jedna z najlepszych które jadłam!!! Cienkie ciasto kruche i pyszna warstwa karmelizowanych bananów- to wszystko sprawia, że bez zastanowienia sięgamy po nafteny kawałek!!!!

Tarta  z karmelizowanymi bananami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z karmelizowanymi bananami

 

  • Tatra o średnicy 26 cm
  • Ciasto:
  • 130 g masła,
  • 70 dag cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 220 g mąki,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Karmelizowane banany:
  • 4 banany,
  • 100 g cukru,
  • ¼ kostki masła,
  • Około 1/3 szklanki pełnego mleka,
  • Sok z cytryny
  • Dodatkowo:
  • Płatki migdałowe do dekoracji,
  • 0,5 tabliczki czekolady do polania

 

Sposób przygotowania:

Tarta z karmelizowanymi bananami
•0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, Mąkę przesiewamy do miski. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasto i zagniatamy ciasto.Gotowe odstawiamy na 30 minut do chłodu (lodówki). Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy nim przygotowaną formę na tarte (wysmarowaną tłuszczem). Ciasto nakłuwamy widelcem wstawiamy do piekarnika na około 15-20 minut (180˚C). Po tym czasie ciasto wyjmujemy i wykładamy na nie banany w karmelu. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika na 15 minut.Gotową tarte wyjmujemy i studzimy. Ostudzoną polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy płatkami migdałowymi. KARMELIZOWANE BANANY: Na patelni umieszczamy cukier oraz masło. Razem podgrzewamy by cukier zaczął brązowieć. Dodajemy mleko i dalej podgrzewamy by masa zaczęła gęstnieć. Między czasie kroimy banany na grubość około 1 cm i skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przygotowane dodajemy do przygotowanej masy. Chwilkę ogrzewamy z jednej i drugiej strony by banany nabrały lekko złocistego koloru. Tak przygotowana masę wraz z bananami wykładamy na podpieczoną tarte. DODATKOWO: Czekoladę rozpuszczamy i dekorujemy nią ostygniętą tarte. Całość posypujemy płatkami migdałowymi.
Tarta  z karmelizowanymi bananami
Gotowe ciasto wykładamy na przygotowaną formę.
Tarta  z karmelizowanymi bananami
Na patelni rozpuszczamy masło z cukrem.
Tarta  z karmelizowanymi bananami
Do gotowego karmelu dokładamy banany. Smażymy je , by nabrały złotawej barwy
Tarta  z karmelizowanymi bananami
Banany wraz z karmelem wykładamy na podpieczone ciasto.