Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Tarta z kokosowym kremem i jeżynami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Kakaowa tarta napełniona po brzegi pysznym kokosowym kremem budyniowym z czekoladowymi akcentami. W zestawieniu ze świeżymi jeżynami smakuje wyjątkowo.

Tarta z kokosowym kremem i jeżynami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z kokosowym kremem i jeżynami

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta z kokosowym kremem i jeżynami
Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Razem z zimnym masłem dokładnie posiekać na stolnicy. Dodać żółtko, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce i rozwałkować. Nałożyć na formę do tarty (25cm). Nakłuć widelcem lub obciążyć fasolą. Piec w 190*C przez 20min. KREM BUDYNIOWY: od mleka odlać 1/2 szklanki. Resztę wlać do garnka razem z kremówką. Wsypać wiórki kokosowe. Gotować przez 5min od zagotowania. Następnie odcisnąć wiórka na sitku, a mleko przelać z powrotem do garnka. Żółtka utrzeć z cukrem, odlanym mlekiem i mąką. Wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń. Czekoladę posiekać i wsypać na upieczoną tartę. Wylać na to gorący budyń. Przestudzić i na jeszcze ciepły można położyć świeże jeżyny. Tartę przechowywać w lodówce. Smacznego!
Tarta z kokosowym kremem i jeżynami
Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schłodzić.
Tarta z kokosowym kremem i jeżynami
Mleko z kremówką gotować z wiórkami kokosowymi.
Tarta z kokosowym kremem i jeżynami
Żółtka utrzeć z cukrem, mlekiem i mąkami.
Tarta z kokosowym kremem i jeżynami
Na upieczoną tartę wysypać posiekaną czekoladę.