alison

alison

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1210]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta z kremem migdałowym i gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tarta z kremem migdałowym i gruszkami

Tarta z kremem migdałowym i gruszkami

Składniki:

Tarta z kremem migdałowym i gruszkami

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 3/4 kostki masła
  • 3 żółtka
  • pół szklanki cukru

 

 

  • Do dekoracji:
  • 4 łyżki dżemu morelowego
  • 2 łyżki rumu

 

  • Poza tym:
  • 2 gruszki

Sposób przygotowania:

Tarta z kremem migdałowym i gruszkami
Wymieszać mąkę z cukrem. Posiekać masło, dodać. Rozetrzeć z żółtkami. Zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 60 minut. Ciastem wypełnić blaszkę, wraz z brzegami. Ponakłuwać. Utrzeć cukier z masłem. Wymieszać z jajkami, białkiem oraz migdałami. Mieszać aż powstanie jednolita masa, którą wlać na ciasto. Obrać owoce, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry, ułożyć "na zakładkę" na masie. Piec w temp. 180 st. C przez 60 minut. Rozetrzeć dżem z rumem, posmarować owoce po upieczeniu ciasta.