grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 232]

Tarta z kremem pistacjowym ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tarta na kruchym cieście z delikatnym, rozpływającym się w ustach kremem pistacjowym i śliwkami jest prawdziwą rozkoszą dla podniebienia.

Tarta z kremem pistacjowym ze śliwkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta z kremem pistacjowym ze śliwkami

Ciasto

Krem

Sposób przygotowania:

Tarta z kremem pistacjowym ze śliwkami

Przygotowanie kruchego ciasta

Tarta z kremem pistacjowym ze śliwkami
Podpieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.

W malakserze miksujemy mąkę z zimnym masłem pokrojonym w kostkę. Do masy dodajemy cukier, szczyptę soli, 1 jajko i 1 łyżkę zimnej wody. Ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni. Formę do tarty o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto wałkujemy na grubość 1/2 cm, wykładamy do formy, dokładnie wylepiając formę razem z bokami, nadmiar ciasta odcinamy nożem. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 minut do uzyskania złotego koloru.

Przygotowanie kremu pistacjowego

Tarta z kremem pistacjowym ze śliwkami

Przygotowanie kremu rozpoczynamy od zmielenia pistacji z 2 łyżkami cukru. Miękkie masło miksujemy z resztą cukru na jasną, puszystą masę. Do masy dodajemy żółtka, następnie mąkę i pistacje, nie przerywając miksowania. Na koniec do kremu dodajemy białka ubite na sztywną pianę.

Przygotowanie tarty

Tarta z kremem pistacjowym ze śliwkami
Przed podaniem, tartę oprószamy cukrem pudrem.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestki.

Krem pistacjowy wykładamy na podpieczone ciasto. Na wierzch kremu układamy połówki śliwek.

Tartę pieczemy ok. 25-30 minut.