grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Tarta z kremem z ricotty, mascarpone i wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tarta z kruchego ciasta, delikatnego kremu na bazie ricotty, mascarpone, z dodatkiem syropu z wiśni, to przepyszna propozycja dla wielbicieli słodkich tart i deserów do kawy.

Tarta z kremem z ricotty, mascarpone i wiśniami

Składniki:

Tarta z kremem z ricotty, mascarpone i wiśniami

Kruche ciasto

Krem

  • 300 g mascarpone
  • 300 g ricotty
  • 200 g wiśni z syropu
  • 200 ml syropu z wiśni

Sposób przygotowania:

Tarta z kremem z ricotty, mascarpone i wiśniami

Przygotowanie kruchego ciasta

Tarta z kremem z ricotty, mascarpone i wiśniami
Upieczone kruche ciasto powinno być złociste.

Przygotowanie kruchego ciasta rozpoczynamy od zmiksowania mąki z cukrem i zimnym masłem pokrojonym w kostkę. Do ciasta dodajemy 2 jajka i szczyptę soli.

Ciasto wyrabiamy, owijamy folią spożywczą, po czym schładzamy w lodówce przez 1 godzinę.
Okrągłą formę do tarty o średnicy 28 cm smarujemy masłem, oprószamy mąką.

Ciastem wylepiamy formę, nadmiar ciasta odcinamy nożem. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
Na ciasto nakładamy papier do pieczenia oraz obciążenie w postaci fasoli.

Ciasto pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Zdejmujemy fasolę, papier do pieczenia i kontynuujemy pieczemy ok. 5 minut.

Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowanie kremu

Tarta z kremem z ricotty, mascarpone i wiśniami
Krem schładzamy w lodówce ok. 1 godziny.

Miksujemy mascarpone z ricottą. Stopniowo dolewamy część syropu z wiśni - 150 ml (50 ml syropu odstawiamy do dekoracji). Krem miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Przygotowanie tarty

Tarta z kremem z ricotty, mascarpone i wiśniami
Przed pokrojeniem wiśni i dodaniem ich do kremu, odkładamy kilka wiśni do dekoracji.

Na kruche ciasto wykładamy połowę schłodzonego kremu, na który wykładamy grubo pokrojone wiśnie.

Wiśnie przykrywamy drugą porcją kremu.

Dekorowanie tarty

Tarta z kremem z ricotty, mascarpone i wiśniami

Przygotowaną tartę dekorujemy pozostałymi wiśniami i syropem z wiśni.

Przed podaniem tartę schładzamy w lodówce ok. 1-2 godz.