czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Tarta z kurkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Świetnie komponuje się z czerwonym barszczem.

Tarta z kurkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta z kurkami

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta z kurkami
1. Z mąki, jajka, szczypty soli i wody zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i włożyć na pół godz do zamrażalnika lub do lodówki. 2. Kurki przebrać, ooczyścić, umyć i pokroić. Na maśle zeszklić posiekaną cebulę oraz czosnek, dodać grzyby, podsmażyć. Dusić na małym ogniu ok. 15 min. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, całe jajko i bułkę tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Większą część ciasta wyłożyć na natłuszczoną formę do tarty o śr. 27cm. Na ciasto wyłożyć farsz. Resztę ciasta rozwałkować, powycinać nożem dekoracyjne listki i ułożyć na farszu. Liście oraz brzegi tarty posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec ok. 40 min w temp. 190st.
Tarta z kurkami
Z ciasta wycinamy dekoracyjne listki i układamy na farszu