madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Tarta z malinami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kiedy słupek rtęci wędruje w górę ta tatra jest zdecydowanym hitem na naszym stole. Kruche ciasto z kremem budyniowym i rozkoszne soczyste malinki to wprost 'niebo w gębie"

Tarta  z malinami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z malinami

 

Sposób przygotowania:

Tarta z malinami
Ciasto: Do miski wkładamy wszystkie składniki ciasta i zagniatamy do momentu aż będzie ładnie odchodzić od ręki. Wylepiamy nim formę do tarty i gęsto nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez 20 minut. Wyciągamy z pieca i studzimy. Krem budyniowy: Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem, dodajemy około szklankę mleka i mąkę pszenną, miksujemy. Resztę mleka zagotowujemy z masłem i powoli wlewamy przygotowaną masę.Gotujemy aż zgęstnieje i studzimy. Po wystudzeniu miksujemy. Przygotowany budyń układamy na cieście. Rozkładamy wcześniej umyte i osuszone maliny i posypujemy zrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Całość wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20 minut aby wierzch się ładnie przyrumienił.
Tarta  z malinami
Do miski wkładamy wszystkie składniki na ciato
Tarta  z malinami
Wylepiamy ciastem formę i gęsto nakłuwamy widelcem
Tarta  z malinami
Na upieczone ciasto nakładamy krem budyniowy
Tarta  z malinami
Na suchej patelni rumienimy płatki migdałowe

Tagi:

ciasto tarta