Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Tarta z malinami i mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kakaowa tarta z masą śmietanowo-serową i świeżymi malinami.

Tarta z malinami i mascarpone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z malinami i mascarpone

 

  • 1 i 1/4 szklanki mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 1/2 kostki palmy
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g mascarpone
  • ok. 1/2 kg świeżych malin

Sposób przygotowania:

Tarta z malinami i mascarpone
Do mąki wsypać cukier, sól, kakao, dodać żółtka i palmę. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto cienko rozwałkować i wykleić nim dno i boki natłuszczonej foremki do tarty lub tortownicy. Dno gęsto ponakłuwać widelcem. Piec w 180 stopniach przez ok. 20-25 minut. Upieczone ciasto ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i mascarpone. Masą napełnić ostudzone ciasto, wyrównać powierzchnię. Maliny dokładnie oczyścić. Ułożyć je gęsto na masie śmietanowo-serowej. Ciasto mocno schłodzić w lodówce.
Tarta z malinami i mascarpone
Gładkie ciasto zagniecione ze wszystkich składników.
Tarta z malinami i mascarpone
Dno i boki foremki wyklejone cienko rozwałkowanym ciastem.
Tarta z malinami i mascarpone
Śmietana kremówka ubita na sztywno z cukrem pudrem i mascarpone.
Tarta z malinami i mascarpone
Ostudzone ciasto wypełnione masą i ułożone na niej maliny.