bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta z mięsem mielonym a la bolognese

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Jest to pierwsza tarta od ktorej rozpoczęlam przygode z tym daniem i ulubiona tarta mojego dziecka.

Tarta z mięsem mielonym a la bolognese

Składniki:

Tarta z mięsem mielonym a la bolognese

 

  • ciasto:
  • 200 g maki
  • 1 lyzeczka soli
  • 125 g masla
  • 1 duze jajko
  • zimna woda (o ile jest taka potrzeba jakies 2 lub 3 lyżki)
  • Fasz:
  • 500 gr miesa mielonego - u mnie dzis z łopatki ale najcześciej jest mieszane wp-wol
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sol, pieprz
  • paryka słodka i ostra
  • oregano
  • 2 hohle bulionu
  • zioła prowansalskie
  • przecier pomidorowy taki mały słoiczek
  • ser zółty
  • kapary lub oliwki
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Tarta z mięsem mielonym a la bolognese
Najpierw robimy ciasto. Mąkę do miski, dodac maslo,posiekac nozem, wyrabiac palcami, stopniowo ażosiagnac cos na ksztąłt piasku, potem dodac jajko, wyrobic ciasto reka jesli sie nei bedzie chciało skleic doac wode. Zawinac w folię spozywcza i wlozyc do lodowki na min. 30 min. Potem wyjac, rozwalkowac i wylozyc nim forme - u mnie niestety brak formy do tart wiec wykładam nim tortownice, łącznie z brzegami. Wczesniej spód blaszki odrobine smaruje masłem. Piekarnik nagrzewam do 180 st i podpiekam ciasto jakies 7 minut.Farsz jest jak sos bolognese. Mieso z cebula i czosnkiem smaże na oliwie, dodaje przyprawy, koncentrat, podlewam bulionem. Ma wyjsc gęsty miesny sos. Na podpieczone ciesto wylewam farsz, posypuje mocno serem, układam kapry albo oliwki (córka nie lubi oliwek wiec ona ma kapary a dla gosci daje oliwki). Posypuje oregano i papryka słodka. Potem do piekarnika na jakies 15-20 minut. Powinno wystygnac i stać sie bardziej zwarte ale moja corka tego nie przestrzega i jadła gorące