patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Tarta z mięsem tikka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna krucha tarta z mozzarellą, kukurydzą oraz mięsem z indyka tikka. Polecam dla zapracowanych, robi się ją ekspresowo.

Tarta z mięsem tikka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z mięsem tikka

 

  • 400 g ciasta kruchego
  • 300 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 łyżki pasty tikka masala
  • 1 kulka mozzarelli
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej
  • 1 łyżeczka suszonej bazyli
  • Olej do smażenia np rzepakowy lub kokosowy
  • 1 /3 puszki kukurydzy
  • Koncentrat pomidorowy

Sposób przygotowania:

Tarta z mięsem tikka
Mieso przekładam na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju np. Rzepakowego lub kokosowego. Doprawiam. Następnie smażę aż się zarumieni. Dodaję 50 ml wody oraz pastę tikka. Całość mieszam dokładnie, duszę ok 2 min.

Ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przekrajam na pół bo taką wielkość mam blachę. Smaruję koncentratem, doprawiam solą oraz suszoną bazylią.

Mozzarellę drobno rwę i rozkładam na cieście. Następnie przekladam mięso tikka. Na koniec posypuję kukurydzą.

Tarte piekę ok 20min w 180 stopniach Góra - dół. Podaję z ulubionym sosem np. Czosnkowym.
Tarta z mięsem tikka
Mięso duszę z odrobinatwody i pasta tikka.
Tarta z mięsem tikka
Ciasto smaruję koncentratem pomidorowym, doprawiam i rwę mozzarellę.
Tarta z mięsem tikka
Następnie przekladam duszone mięso z indyka tikka.
Tarta z mięsem tikka
Następnie posypuję kukurydzą konserwową.